Święta w regionalnym duchu w Zieleniewie – warsztaty pełne smaków i tradycji!
3 grudnia w Świetlicy Wiejskiej w Zieleniewie odbyły się wyjątkowe zajęcia pod hasłem „Święta w regionalnym duchu – środkowopomorskie specjały”, które zgromadziły miłośników lokalnych tradycji i dobrej kuchni.
Pod okiem prowadzących – dr. Łukasza Gładysiakaoraz Rafała Kurasa – uczestnicy poznali dawne zwyczaje świąteczne regionu oraz przygotowywali klasyczne potrawy inspirowane kuchnią środkowopomorską. W trakcie warsztatów powstały m.in.:
- kapusta w regionalnej odsłonie,
- tatar ze śledzia.
Było nie tylko smacznie, ale także edukacyjnie – nie zabrakło ciekawostek o dawnych obrzędach, zapachach świąt sprzed lat i regionalnych produktach, które od pokoleń królują na pomorskich stołach.
Warsztaty zostały zrealizowane w ramach zajęć klubowo-rekreacyjnych „Senior” z funduszu sołeckiego Sołectwa Zieleniewo.
Takie spotkania najlepiej łączą tradycję z kulinarną pasją!
![]()
Fot. Kacper Rajzyngier





























